Loading...

CLT bouw

Home / Architectuur / CLT bouw

CLT (cross laminated timber), ook wel kruislaaghout (KLH) genoemd, is een opkomend soort hout wat steeds vaker wordt gebruikt in de bouw.

Dit is een computergestuurd houtbewerkingsproces en kenmerkt zich door de enorme sterkte die het heeft

CLT is opgebouwd uit minimaal 3 en maximaal 9 kruislings verlijmde éénlaagsplaten. Hierdoor worden de CLT-panelen stijf en vormvast. Deze platen liggen haaks op elkaar. De CLT-panelen hebben dus meerdere lagen. De lijm die hier wordt toegepast is PUR-lijm. PUR-lijm is heel goed voor als je te verbindingen later weer uit elkaar wilt halen voor hergebruik.

Deze methode is heel erg duurzaam, omdat je de panelen kunt hergebruiken in andere projecten. Ook omdat het hout al vanzelf een duurzaam materiaal is, is dit er een groot voordeel van. Ook wordt het restafval na afloop van de bouw zoveel mogelijk gerecycled (bijvoorbeeld zoals biomassa), zodat er een optimaal circulair proces is. Ook is de fabriek waar deze panelen gemaakt worden vaak zelfvoorzienend.

Hoe kan je CLT toepassen?

CLT wordt in gebouwen toegepast als constructief element. Dit gebeurt dan in de vorm van wandelementen, vloerelementen en/of dakelementen. Dit materiaal kan heel veel verdragen en is licht, het is ontzettend sterk en kan als een alternatief van beton worden gezien en doordat het zo sterk is, kunnen er grote overspanningen gemaakt worden. Er is bijvoorbeeld een gebouw mee gebouwd wat bestaat uit 24 verdiepingen.