Loading...

INFRAROOD VERWARMING

Home / Geen categorie / INFRAROOD VERWARMING

Nu de dagen steeds kouder worden gaan de mensen vaker hun verwarming aanzetten zodat het in huis een aangename temperatuur blijft. Er zijn tegenwoordig veel verschillende manieren om je huis op te warmen. Zo zijn er in de meeste woningen een radiatoren-, vloer- of luchtverwarming te vinden. De laatste jaren wordt er meer gekeken naar duurzamere en goedkopere manieren van verwarmen. Zo is er een aantal jaar geleden een nieuwe manier gevonden van verwarmen, namelijk met infrarode straling. Het is duurzaam, goedkoop en bijna alle energie wordt omgezet in warmte.

Maar hoe zit dat dan?

Infrarode straling (ook wel ir-straling genoemd) is een straling die de zon uitzendt en de aarde ermee opwarmt. Door de technologie van tegenwoordig zijn er d.m.v. koolvezelstructuur plafond en wandplaten ontworpen die deze ir-straling uitstralen. Dit wordt ir-verwarming genoemd. Er zijn 2 soorten ir-verwarming. Zo hebben we een korte golf ir-straling. Door de korte golf is de ir-straling intens en kan het de objecten goed verwarmen. Dit wordt vooral gebruikt voor buitentoepassingen. En je hebt de lange golf ir-straling. Dit is de verwarmingsoplossing. De stralingen zijn minder fel en dringt niet diep door de huid. Het zorgt voor n prettig en warm gevoel.

 

 

Je kan ir-panelen bijna overal in een woning of gebouw plaatsen. Hetzij in de woonkamer, slaapkamer, keuken, badkamer, kantoorruimte, etc. Ir-stralingen hebben geen lucht nodig om de ruimte te verwarmen. Het verliest daarom ook geen warmte en worden alleen de objecten in de ruimte verwarmd. Dat maakt de ir-verwarming ook zo duurzaam, je bespaart veel energie.

 

 

Is het wel veilig?

Ir-straling is niet schadelijk voor het lichaam. De zon geeft dezelfde straling af samen met licht en uv-straling. De ir-panelen geven echt alleen ir-straling af. Dit heeft ook een gunstig effect op het menselijk lichaam. Het verlicht de pijn in de gewrichten en spieren en in de winter voorkomt het een droge neus, mond en keel. Met cv-radiatoren heb je het nadeel dat er stof mee zweeft op de warme luchtstroom wat ook voor eventuele problemen kan veroorzaken.

Voordelen van ir-verwarming

  • Het is erg zuinig. Bijna alle energie wordt omgezet in straling.
  • Ir-panelen hebben weinig tot bijna geen onderhoud nodig.
  • Ze kunnen overal makkelijk geïnstalleerd worden.
  • Het voorkomt een droge lucht en rondvliegend schadelijke stoffen.

Nadelen van ir-verwarming

  • Ir-panelen hebben een elektriciteitssnoer wat weggewerkt moet worden.
  • Voor goed gebruik moet je de juiste positionering en dimensionering hebben.
  • Je kan er pas echt goed energie mee besparen als je er slim mee omgaat.