Loading...

ONTWIKKELING SPORTLAANKERK DEN HAAG

Home / Architectuur / ONTWIKKELING SPORTLAANKERK DEN HAAG

In 1925 ontwierp architect Nicolaas Molenaar jr. een driebeukig kerkgebouw in traditionalistische stijl. Het werd het herkenningspunt voor de Vogelwijk die in 1926 in gebruik is genomen. Op 22 maart 1958 leek er een vroegtijdig eind te komen aan het gebruik van deze kerk. Door een kortsluiting brak er brand uit in de kerk waarbij er door de haast onblusbare vuurzee een groot deel van het dak instortte. Aan het eind van het jaar was de schade echter al hersteld en kon de kerk vanaf 30 november weer gebruikt worden.

Op 12 januari 2013 werd de kerk gekraakt. Kort daarna werd de kerk ter beschikking gesteld aan uitgeprocedeerde asielzoekers, die tot eind 2012 op het Malieveld in tenten bivakkeerden. De kerk werd begin september 2014 ontruimd. Het bisdom wilde het kerkgebouw afbreken en vervangen door 37 appartementen, de buurtbewoners waren voorstanders van hergebruik van het gebouw. Nadat de plannen voor een groot flatgebouw (even hoog als het puntje van de huidige toren) waren afgewezen, is in 2017 besloten de kerk te vervangen door een twaalftal villa’s die qua stijl passen bij de andere huizen in de buurt.

Sinds september 2018 zijn er voorbereidingen getroffen voor de sloop van de Sportlaankerk. De klokken zijn verwijderd en krijgen een tweede leven. De glas-in-loodramen worden ook verwijderd en geschonken aan andere kerken.

Lange tijd is het de bedoeling geweest om al eerder te beginnen aan de sloop van de kerk, denk aan het verwijderen van asbest uit het gebouw. Het plan werd echter een paar maanden opgeschoven omdat er in de buitenmuren van het kerkgebouw een vleermuizenpaar woonde. De beschermde diertjes zijn inmiddels weg en de vergunningen zijn alsnog verleend.

DE 12 PAUWEN

De Sacramentskerk aan de Sportlaan maakt plaats voor twaalf ruime villa’s. De architect heeft bij de ontwikkeling van die villa’s volop inspiratie gezocht in de directe omgeving. De stijl en sfeer sluiten dan ook naadloos aan bij de architectuur uit de jaren ’30 waaraan de Vogelwijk rijk is. Erkers, baksteen, mooie detaillering van de gevels, imposante daken. En natuurlijk een forse tuin aan de achterzijde waar op stille zomeravonden de merels zingen.

4 TYPEN VILLA’S

Het plan De 12 Pauwen bestaat uit vier typen villa’s. Aan de zijde van de Sijzenlaan komen twee vrijstaande villa’s. Ze vormen links en rechts de begrenzing van het rijtje van zes. Daartussen komen vier geschakelde villa’s. Deze zes villa’s hebben een brede beukmaat van maar liefst zeven meter.

Aan de zijde van de Sportlaan komen ook zes villa’s. Deze zijn aan elkaar geschakeld, hetzij door een gedeelde tussenmuur, hetzij door een geschakelde berging. Deze zes villa’s hebben een beukmaat van zes meter.

https://www.facebook.com/sportlaankerk/